Afectiuni stomatologice
Aici gasiti informatii detaliate privind cele mai frecvente afectiuni si probleme ce pot aparea in sfera dentara.Va intrebati de ce apropiatii dumneavoastra va lasa mai mult spatiu decat aveti nevoie? Nu stiti de ce tot gasiti bombone mentolate si ata dentara pe biroul vostru? Atunci sunteti probabil unul dintre milioanele de oameni care sufera de halena. In continuare veti vedea cateva dintre posibilele cauze ale acesteia, dar si cateva remedii pentru a va reimprospata respiratia.
continuareAveti sau cunoasteti persoane cu dureri de cap cronice sau cu migrene? De obicei aceste persoane au cerut sfatul de la mai multi doctori, insa simptomele lor persista. Dar ati vazut un medic stomatolog pentru aceste migrene? Fara indoiala ati apelat la un calmant care si-a facut efectul pe o durata mica de timp.
continuareDintii impactati sunt dintii care nu pot erupe adecvat din gingie. Impactarea este de obicei cauzata de aglomerarea dintilor care lasa spatiu insuficient pentru eruptia unui nou dinte. Impactarea poate apare cand dintele unui copil este pierdut inainte ca dintele nou sa fie pregatit sa erupa permitind dintelui care ramine sa inainteze in spatiul rezervat dintelui nou.
continuareGingivita sau inflamatia gingiei este un termen folosit pentru a descrie boala periodontala nondistructiva. Cea mai comuna forma a gingivitei este ca raspuns la biofilmul bacterian denumit placa aderent de suprafata dintelui. In absenta tratamentului gingivita poate progresa la periodontita care este o forma distructiva a bolii periodontale.
continuarePeriodontita reprezinta un set de boli inflamatorii care afecteaza peridontiul - tesutul care inconjoara si sustine dintii. Implica pierderea progresiva a osului alveolar din jurul dintilor iar daca este lasata netratata poate conduce la pierderea dintilor. Periodontita este cauzata de microorganisme care adera si cresc pe suprafata dintilor...
continuareCele mai frecvente boli inflamatorii periodontale, gingivita si periodontita sunt in esenta cronice prin evolutia lor. Desi aparitia lor este mai putin frecventa, infectiile acute ale peridontiului nu sunt rare si in unele cazuri pot fi crescute precum in bolile periodontale asociate cu infectia HIV.
continuareMalocluzia este o aliniere proasta a dintilor si/sau o relatie anormala intre dintii celor doua arcade dentare. Cei mai multi oameni au un grad de malocluzie desi nu este atit de severa cit sa necesite tratament. Cei care au o malocluzie severa pot necesita terapie ortodontica sau chiar interventie chirurgicala pentru a corecta problema.
continuareSpre deosebire de gingivita si parodontita, care sunt afectiuni cronice, infectiile parodontale acute debuteaza brusc si sunt asociate cu durere si discomfort. Simptomele pot fi atat de agresive, incat tratamentul infectiei poate constitui o urgenta stomatologica. Cele mai intalnite infectii parodontale acute sunt abcesele.
continuareDintii permanenti se formeaza in timpul copilariei sub gingie in osul maxilar si apar dupa ce dintii de lapte cad. Coroanele dintilor permanenti se dezvolta in intregime cam la varsta de opt ani. Exceptie face al treilea molar (maseaua de minte), care se va forma la varsta maturitatii. Coroana este prima parte a dintelului care se observa in gura.
continuareFractura de radacina apare la mai putin de 8% din leziunile traumatice ale dintilor permanenti. Cind apare hemoragia din pulpa si ligamentul periodontal se cumuleaza in fractura si coaguleaza. Suprafetele fracturate ale dentinei si cementului sunt gradat remodelate prin resorbtia de suprafata si apozitia de tesut calcic.
continuareSindromul este un termen umbrela care acopera inflamatia acuta sau cronica a articulatiei temporomandibulare care conecteaza mandibula de craniu. Tulburarea si disfunctia rezultata determina durere semnificativa si afectare locala. Deoarece boala transcede granitele dintre stomatologie si neurologie exista o varietate de aborduri terapeutice.
continuareOsteita alveolara este o complicatie a vindecarii plagii secundare unei extractii dentare. Termenul alveolar se refera la alveoli, parte a mandibulei si maxilarului care inconjoara si sustine dintii, iar osteita reprezinta inflamatia osului. Pot rezulta multiple tipuri de osteita alveolara prin tulburarea procesului de vindecare.
continuareGingivita acuta necrotizanta sau gingivita necrotico-ulcerativa este o subclasificare a bolii periodontale necrotizante, o infectie a tesutului gingival. Aceasta se prezinta ca infectie acuta a gingiilor fara implicarea altor tesuturi ale peridontiului. Daca infectia a progresat mai profund in tesutul periodontal este clasificata drept periodontita necrotizanta ulcerativa.
continuarePulpita este o conditie medicala care se refera la inflamarea pulpei dentare. Aceasta se manifesta prin cresterea sensibilitatii la stimuli, mai ales la rece si cald. O durere prelungita poate fi asociata cu boala. Totusi pulpita poate apare si fara durere. Este cauzata de cariile dentare care penetreaza prin smalt si dentina ajungand la pulpa...
continuareChisturile odontogene sunt definite ca structuri captusite epitelial derivate din epiteliul odontogenic. Cele mai multe chisturi odontogene sunt definite de localizarea lor decit prin caracteristicele histologice.
continuareAmelogenesis imperfecta reprezinta formarea anormala a smaltului dentar sau a stratului extern al dintilor. Smaltul este compus din minerale, format si reglat de proteinele din acesta. Boala se datoreaza malfunctiei proteinelor smaltului: ameloblastina, enamelina si amelogenina.
continuareEste o conditie descoperita la molari in care corpul dintelui si camera pulpei sunt largite vertical pe seama radacinii. Ca rezultat podeaua pulpei si furcatia dintelui este deplasata apical spre radacina. Mecanismul taurodontismului este absenta invaginatiei tecii radacinii epiteliale Hertwig, care este responsabila de formarea radacinii
continuareOsteonecroza mandibulei este o boala osoasa severa care afecteaza maxilarele incluzand maxilarul superor si mandibula. Distrugerea si necroza zonelor maxilare apare ca rezultat al reducerii aportului de sange local-ischemie. Conditia este inclusa in osteonecrozele avasculare.
continuareDintele invaginat cunoscut si drept dinte in dinte si odontoma dilatat este o malformatie ce poate apare la dintii primari, permanenti sau supranumerari, caracterizata de invaginarea profunda a suprafetei unei coronae sau radacini acoperite de smalt. Aceasta anomalie in morfologia dintelui afecteaza in general incisivii laterali ai maxilarului.
continuareReprezinta o anomalie dentara rara implicand o extracuspa sau tubercul care protruzioneaza din suprafata de ocluzie a dintelui afectat. Este rezultatul unei proliferari anormale a epiteliului smaltului in reticulul stelat a organului smaltului. Tubercului rezultat contine dentina care inconjoara o extensie pulpara care poate fi colabata, larga sau absenta.
continuareCabinete și clinici de stomatologie în:
- Alba Iulia
- Alexandria
- Arad
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Calarasi
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Giurgiu
- Hunedoara
- Iasi
- Lugoj
- Medias
- Miercurea Ciuc
- Onesti
- Oradea
- Otopeni
- Pascani
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Radauti
- Ramnicu Valcea
- Reghin
- Resita
- Roman
- Satu Mare
- Sebes
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Sighisoara
- Slatina
- Slobozia
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Tecuci
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Vatra Dornei
- Voluntari
- Zalau
- [Toate localitățile...]