Proteza partiala scheletata

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 10-02-2011, 77969 vizualizări
Proteza partiala scheletata
Proteza dentara partiala este un aparat de protezare mobilizabil, destinat persoanelor care au pierdut o parte din dintii naturali, insa dintii ramasi au un numar suficient si o pozitionare favorabila pentru a fi pastrati si a acomoda o lucrare protetica. Proteza partiala scheletata este caracterizata de suportul sau scheletul metalic foarte dur din aliaj crom - cobalt, atasat de dintii naturali marginali edentatiei si pe care sunt dispusi materialul acrilic asemanator cu tesutul gingival si dintii falsi.

Proteza partiala scheletata va ofera in acelasi timp o protezare morfofunctionala stabila si posibilitatea de a indeparta si igieniza corespunzator proteza. Ancorarea de dintii naturali permite lucrarii sa ramana stabila in timpul vorbirii si masticatiei, precum si independent de procesele de resorbtie osoasa. In functie de sistemele de ancorare, proteza scheletata are doua tipuri:

•  Proteza partiala scheletata simpla. Acest tip de proteza este clasic si foloseste crosete turnate si contracrosete pentru ancorarea de dintii naturali, acestea fiind sunt putin vizibile.
Dintii naturali marginali edentatiei pot suferi ajustari minore la nivelul smaltului.
•  Proteza partiala scheletata cu sisteme speciale de prindere. Aceste sisteme speciale sunt capse, culise sau telescoape, sunt moderne si ofera un plus de confort, aspect estetic si siguranta. Lucrarile protetice telescopate sunt indicate in cazuri speciale, cum ar fi cele cu foarte putini dinti naturali.
Dintii naturali marginali edentatiei vor fi restaurati cu o coroana de acoperire, pentru a asigura prinderea sigura a sistemelor.

Avantajele protezelor partiale scheletata

Pe langa avantajele generale ale protezelor partiale:
• restabilirea morfofunctionala a aparatului dento-maxilar,
• imbunatatirea fizionomiei,
• prevenirea imbolnavirii tesuturilor restante,
• pastrarea relatiilor dinte cele doua maxile,
• prevenirea migrarii dintilor restanti in spatiile edentate,
proteza scheletata aduce in plus urmatoarele avantaje:
• Suprafata acoperita in cavitatea bucala este mai mica, in comparatie cu protezele acrilice.
• Nu altereaza perceptia gustului.
• Rezistenta mai mare.
• Ofera o stabilitate mult mai buna si un confort crescut.
• Scheletul metalic elimina in mare parte pericolul fracturarii protezei.
• Daca intre timp este indicata extractia unui dinte natural, pe proteza scheletata se pot adauga dinti falsi.

Realizarea protezei partiale scheletata

I. Stabilirea diagnosticului si a planului de tratament. Medicul trebuie sa colaboreze cu pacientul, acestuia din urma fiindu-i explicata fiecare etapa a tratamentului. Tipul de protezare si sitemul de ancorare vor fi stabilite in functie de necesitatile si dorintele pacientului. Realizarea unei proteze partiale scheletate presupune o tehnologie speciala si inalta calificare din partea medicului, prin urmare si un pret mai ridicat.
II. Amprentarea campului protetic. Pe baza acestei prime amprente medicul si tehnicianul vor stabili designul protezei.
III. Adaptarea scheletului metalic.
IV. Preparata dintilor restanti. Dintii naturali de care se vor prinde sistemel speciale de ancorare ale protezei scheletate vor primi coroane de acoperire.
V. Verificarea relatiei dintre cele doua maxile si stabilirea culorii, formei si aranjamentului dintilor protezei. Relatia ocluzala este foarte importanta si trebuie stabilita cu exactitate in cazul protezelor scheletate.
VI. Realizarea unei replici in ceara a protezei. Aceasta va fi cu usurinta ajustata, pentru a se potrivi perfect pe campul protetic al pacientului.
VII. Realizarea protezei scheletate propriu-zise.

Intretinerea protezei partiale scheletata

Cel mai important lucru este mentinerea unei igiene orale corecte pentru dintii naturali, apoi trebuie sa igienizati proteza de cel putin doua ori pe zi, cu apa si substante speciale gasite in comert sau chiar detergent lichid de vase. Evitati pastele abrazive si periutele cu perii duri. Nu manevrati proteza de sistemele de prindere si cand o tineti in afara cavitatii bucale lasati-o intr-un pahar cu apa, pentru a evita deformarea.
Bibliografie:
1. Proteza partiala scheletata, link:
http://www.scribd.com/doc/30299418/PROTEZA-PAR%C5%A2IAL%C4%82-SCHELE
TAT%C4%82

2. Protezele dentare partiale, link: http://www.heritagedentaldds.com/partial-dentures.html

3. Protezele partiale, link: http://www.qualitydentistry.com/dental/restorative/partial.html

4. Proteza partiala scheletata, link: http://prostheticdentallaboratory.blogspot.com/2009/04/removable-partial-dentures-cast-metal.html

5. Protezele dentare partiale, link: http://www.doctorspiller.com/partial_dentures.htm

6. Proteza dentara partiala, link: http://dentalproblems.ygoy.com/updates/common-dental-problems/partial-denture/

7. Cum se realizeaza o proteza partiala, link: http://prosthoguru.blog.co.uk/2008/04/24/guidelines-for-construction-of-partial-d-4088103/

8. Proteza partiala scheletata, link: http://www.toothguy.ca/what-are-dentures.htm#g

9. Proteza partiala scheletata, link: http://www.yourdentistingoa.com/cast-partial-dentures-goa-dentist.php
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp