Educație dentară

Zona de informare privind sănătatea dentară, îngrijirea dinților, patologie stomatologică, proceduri și tratamente dentare.

Secțiuni:

Articole recente:

Tratamentul bolilor parodontale

Bolile parodontale - parodontoza cum este numita popular - evolueaza pe o perioada de timp indelungata, insa constant si cu efecte devastatoare, de la retractia gingivala si descoperirea dintilor, pana la caderea acestora. Simptomele incipiente nu sunt intotdeauna evidente pentru pacient - cum ar fi simpla sangerare gingivala, ceea ce a dus la cresterea incidentei bolii. Tratamentul bolilor parodontale nu depinde doar de calificarea medicului ci si de cooperarea pacientului.

continuare
Proteza totala cu dinti din material ceramic

Proteza dentara totala poate avea dinti falsi realizati din rasini acrilice sau compozite, fie din material ceramic - popular numit portelan. Alegerea materialului pentru dintii artificiali trebuie sa aiba in vedere rezistenta la uzura, durabilitatea si intretinerea protezei. Cele mai utilizate materiale sunt cele acrilice si ceramica.

continuare
Proteza totala acrilica

Proteza totala acrilica este o metoda conventionala de protezare in cazul edentatiei totale sau atunci cand mai exista 1 - 2 dinti restanti pe arcada. Aceste proteze au rolul de a reda functionalitatea si aspectul estetic, fiind solutia optima pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor care si-au pierdut dintii naturali.

continuare
Proteza partiala flexibila

Proteza partiala flexibila este cel mai nou produs in materie de tehnologie a protezarii dentare si reprezinta rezultatul integrarii materialelor asemanatoare cu nylonul in confectionarea protezelor mobilizabile. Un al doilea tip de material utilizat la protezele flexibile incorporeaza compusi de vinil.

continuare
Proteza partiala acrilica

Proteza partiala acrilica este cel mai obisnuit tip de protezare de care beneficiaza pacientii ce sufera de edentatie partiala. Acest tip de proteza este recomandat in general pacientilor care vor suferi mai multe extractii in viitorul apropiat si chiar la un moment dat vor deveni purtatori de proteza acrilica totala.

continuare
Proteza partiala scheletata

Proteza dentara partiala este un aparat de protezare mobilizabil, destinat persoanelor care au pierdut o parte din dintii naturali, insa dintii ramasi au un numar suficient si o pozitionare favorabila pentru a fi pastrati si a acomoda o lucrare protetica. Proteza scheletata este caracterizata de suportul metalic.

continuare
Reparatia protezei dentare

Reparatia protezei dentare este o interventie realizata de tehnicianul dentar si devine necesara in momentul in care integritatea protezei a fost afectata, fie accidental, din cauza uzurii, sau datorita faptului ca nu a fost captusita la timp. Pe masura ce maxilarul purtatorului se modifica, proteza nu se mai potriveste corect si balanseaza in gura, fiind supusa unor forte inegale, ceea ce face ca materialul acrilic sa se fisureze sau ca dintii artificiali sa se disloce.

continuare
Captusirea si rebazarea protezei dentare

Captusirea protezei reprezinta adaugarea unui material acrilic moale sau dur pe suprafata mucozala a protezei totale sau partiale, in momentul in care aceasta nu mai este bine adaptata pe campul protetic. Rebazarea reprezinta schimbarea intregii baze acrilice a protezei, pastrandu-se doar dintii artificiali.

continuare
Retratament endodontic

Retratamentul endodontic presupune reluarea terapiei endodontice pe un dinte cu canalele radiculare obturate. Scopul terapiei este eliminarea cauzelor ce au dus la esecul tratamentului initial si conservarea dintelui in conditiile mentinerii sanatatii parodontiului apical sau eliminarii patologiei periapicale existente.

continuare
Pansament calmant

Pansamentul calmant reprezinta tratamentul de urgenta al pulpitei cronice, prin care se aplica un pansament cu anestezic la nivelul unui dinte dureros, urmand a se interveni cu tratamentul endodontic, respectiv pulpectomie - extirpare vitala, intr-o sedinta ulterioara. Tratamentul de urgenta al pulpitelor acute are ca scop controlarea eficienta a durerii si asigurarea unui prognostic pozitiv pe termen lung.

continuare
Incizie si drenaj abces dentar

Abcesul dentar reprezinta o infectie acuta ce se manifesta prin acumularea de puroi in tesuturile moi ale cavitatii bucale, afectiunea necesitand tratament de urgenta. Interventia consta in incizia abcesului si drenarea colectiei infectate. Simptomele abcesului sunt durere pulsatila, tumefactie si congestie, jena la masticatie, plus stare generala proasta, cu febra si insomnie.

continuare
Extractie dentara chirurgicala

Extractia dentara chirurgicala este o procedura realizata de catre medicul specialist in chirurgie oro-maxilo-faciala si reprezinta indepartarea dintilor neerupti sau erupti partial, a dintilor erupti care sunt fragili sau au anatomie anormala, precum si a bucatilor dentare ramase blocate sub linia gingivala. Extractia dentara chirurgicala include incizia gingiei si crearea unui lambou, posibil si sectionarea si indepartarea unei bucati de os, pentru a avea acces la dinte.

continuare
Extractia resturilor radiculare

Ocazional, medicul se afla in situatia de a indeparta fragmente de radacina dentara din maxilarul pacientului. Aceste fragmente reziduale se datoreaza fie unei extractii nereusite, fie deteriorarii coroanei dintelui pana la disparitie. Interventia de extractie este necesara deoarece aceste resturi radiculare pun in pericol sanatatea structurilor adiacente. Alternativa este monitorizarea pacientului si intervenirea doar in cazul in care apar probleme.

continuare
Biopsie orala

Biopsia reprezinta un mijloc important de diagnosticare cu certitudine a leziunilor intraorale, de la cele simple periapicale la leziunile maligne. Dupa prelevarea unui fragment de tesut reprezentativ din structura anormala observata, se va efectua examenul histopatologic si se stabileste conduita definitiva de tratament.

continuare
Transplantare dentara

Transplantarea dentara este o procedura chirurgicala prin care un dinte extras este replantat intr-o noua alveola a aceluiasi pacient - autotransplant, sau la un pacient diferit - heterotransplant. Transplantarea unui dinte de la o persoana la alta este o practica intalnita inca in secolul XVIII, insa atunci ca si acum, dintii transplantati cadeau dupa cativa ani. O procedura stomatologica cu sanse reale este insa autotransplantul dentar.

continuare
Anestezia generala in stomatologie

Anestezia generala in cadrul procedurilor stomatologice este foarte rar utilizata in tara noastra, desi in Europa Occidentala, SUA sau Israel reprezinta o etapa uzuala a tratamentelor dentare. Starea indusa de anestezia generala se caracterizeaza prin pierderea constientei, disparitia durerii si relaxare musculara.

continuare
Tratamentul avulsiei dentare

Avulsia dentara reprezinta extractia accidentala a unui dinte din alveola sa, in urma unui traumatism. Nu este obligatoriu sa va pierdeti definitiv dintele! Tratamentul avulsiei dentare este o procedura de urgenta, iar succesul presupune in primul rand conduita corecta a pacientului. Scopul tratamentului este micsorarea complicatiilor legate de replantarea dintelui. Prin replantare dentara un dinte extras este repozitionat in alveola sa.

continuare
Ablatia restaurarilor dentare fixe

Ablatia sau indepartarea restaurarilor protetice fixe este indicata atunci cand restauratia este deteriorata, sau daca apar complicatii la nivelul dintilor ce sustin respectiva lucrare. Ablatia incrustatiilor, coroanelor si puntilor se poate realiza cu sau fara sectionarea acestora.

continuare
Obturatii din amalgam

Amalgamul dentar este un material pentru restaurari dentare utilizat in stomatologie inca din sec. XIX si reprezinta un aliaj de 43 - 57 % mercur si unul sau mai multe din urmatoarele metale: cupru, argint, staniu, zinc. In ceea ce priveste rezistenta mecanica, amalgamul este superior tuturor celorlalte materiale dentare.

continuare
Amputatie vitala sau pulpotomie

Amputatia vitala sau pulpotomia este procedura endodontica chirurgicala prin care se indeparteaza pulpa dentara infectata de la nivelul coroanei. Aceasta procedura este indicata pentru dintii temporari sau pentru dintii permanenti tineri si poate avea doua tipuri de tehnica: pulpotomie partiala sau chiuretaj pulpar (amputatie partiala) si pulpotomie totala sau cervicala (amputatie totala).

continuare
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp