Parodontologie

Actualizat la 02-12-2010, 52843 vizualizari
Parodontologia este specialitatea stomatologica ce include diagnosticarea, profilaxia si tratamentul bolilor care afecteaza parodontiul - tesuturile care mentin dintele pe creasta alevolara: gingie, os, ligament dento-alveolar, cement si dintele in sine.

Bolile parodontale reprezinta infectiile bacteriale ale parodontiului. Acesti agenti microbieni proveniti din placa dentara ataca si distrug gingia si osul, actiune ce are ca rezultat pierderea dintelui afectat.

Bolile parodontale sunt clasificate in modul urmator:
• Gingivopatii induse sau nu de placa bacteriana;
• Parodontite cronice, localizate sau generalizate;
• Parodontite agresive, localizate sau generalizate;
• Parodontite ca manifestari ale bolilor sistemice;
• Boli parodontale necrotice: gingivita si parodontita ulceronecrotice;
• Abcese parodontale: gingival, parodontal si pericoronar;
• Parodontita asociata cu leziuni endodontice;
• Dezvoltarea sau deformarile dobandite si conditii: factori de la nivelul dintilor si a crestei edentate, factori din vecinatatea dintilor si traume ocluzale.

Procedurile parodontale includ:
• Tratamentul infectiei acute parodontale;
• Analiza clinica parodontala si inregistrare date;
• Planare radiculara;
• Alte tratamente parodontal nechirurgicale: aplicare medicamente, debridare, lavaj;
• Tratament parodontal chirurgical: operatii cu lambou, grefe gingivale, grefe osoase, regenare tisulara, rezectie de radacina.
• Interventii de mentinere dupa terapie parodontala.
Tratamentul bolilor parodontale

Bolile parodontale - parodontoza cum este numita popular - evolueaza pe o perioada de timp indelungata, insa constant si cu efecte devastatoare, de la retractia gingivala si descoperirea dintilor, pana la caderea acestora. Simptomele incipiente nu sunt intotdeauna evidente pentru pacient - cum ar fi simpla sangerare gingivala, ceea ce a dus la cresterea incidentei bolii. Tratamentul bolilor parodontale nu depinde doar de calificarea medicului ci si de cooperarea pacientului.

continuare
Imobilizare dinti parodontotici Imobilizare dinti parodontotici

Imobilizarea dintilor parodontotici este un mijloc terapeutic de echilibrare functionala, prelungind existenta dintilor. Aceasta procedura are ca scop consolidarea multidirectionala a dintilor mobili, intr-un bloc pluridentar capabil sa se opuna functional fortelor nocive din timpul masticatiei.

continuare
Tratamentul infectiei acute parodontale - abces parodontal

Spre deosebire de gingivita si parodontita, care sunt afectiuni cronice, infectiile parodontale acute debuteaza brusc si sunt asociate cu durere si disconfort. Simptomele pot fi atat de agresive, incat tratamentul infectiei poate constitui o urgenta stomatologica. Cele mai intalnite infectii parodontale acute sunt abcesele.

continuare
Tratamentul infectiei acute parodontale - gingivita ulcerativa necrozanta acuta

Gingivita ulcerativa necrozanta acuta (ANUG - Acute necrotizing ulcerative gingivitis) - numita si angina Vincent - este o infectie gingivala acuta, produsa de placa bacteriana si care distruge rapid tesuturile moi. Aceasta afectiune dentara are si o forma foarte grava, numita norma sau cancrum ori - o infectie gangrenoasa galopanta a tesuturilor faciale si bucale.

continuare
Chiuretaj gingival Chiuretaj gingival

Chiuretajul gingival este o procedura parodontala chirurgicala prin care se indeparteaza cu chiureta tesuturile de granulatie din pungile gingivale, fara a depasi nivelul de insertie al epiteliului jonctional. Interventia este indicata pacientilor cu gingivite cronice si parodontite marginale cronice superficiale.

continuare
Chiuretaj subgingival

Chiuretajul subgingival este o procedura periodontica prin care se curata santul subgingival cu ajutorul chiuretei, pentru a indeparta tartrul si placa bacteriana, precum si tesutul afectat de acestea - tesut de granulatie, cu scopul de a realiza reatasarea gingiei de dinte.

continuare
Tratament de echilibrare ocluzala a dintilor parodontotici Tratament de echilibrare ocluzala a dintilor parodontotici

Tratamentul de echilibrare ocluzala a dintilor parodontotici are ca scop stabilirea unei muscaturi stabile si echilibrate, in care fortele de mestecare sunt distribuite cat mai egal cu putinta pe toti dintii, pentru a elimina defectele periodontale si mobilitatea dentara.

continuare
Gingivectomia Gingivectomia

Gingivectomia este o interventie chirurgicala parodontala minora, prin care se excizeaza pungile parodontale supraosoase si tesutul gingival bolnav din jurul unuia sau mai multor dinti. In afara pacientilor cu afectiuni parodontale, gingivectomia mai este efectuata in scop estetic - hiperplazie gingivala, sau pentru a realiza o extractie sau o obturatie.

continuare
Grefa gingivala Grefa gingivala

Grefa gingivala sau grefa de tesut moale este utilizata pentru a acoperi radacinile descoperite in urma retractiei gingivale. Aceasta procedura parodontala poate reduce efectele unei viitoare retractii gingivale, protejeaza radacina de carii, reduce hipersensibilitatea dentinara, precum si pierderile de masa osoasa, insa este o interventie dificila

continuare
Operatii cu lambou Operatii cu lambou

Operatiile cu lambou sunt proceduri invazive utilizate in tratarea bolilor parodontale avansate. In timpul acestei interventii se decoleaza mucoasa gingivala impreuna cu sau fara periost, pentru a avea acces la radacina dintelui si pentru a curata pungile parodontale, eventual pentru a corecta defectele sau diformitatile osului alveolar.

continuare
Amputatie radiculara, hemisectie si premolarizare Amputatie radiculara, hemisectie si premolarizare

Amputatia radiculara reprezinta procedura prin care se indeparteaza una sau doua radacini ale unui dintre pluriradicular, conservandu-se coroana dentara. Interventia se aplica de obicei molarilor de pe maxilar. Hemisectia reprezinta procedura prin care se indeparteaza o radacina a unui dintre pluriradicular, impreuna cu portiunea de coroana corespondenta.

continuare
Aplicare pasta TM

Pasta TM contine tetraciclina, vaselina, metronidazol si este folosita pentru tratament antiinflamator impotriva parodontitei marginale cronice, dar si in tratamentul de urgenta al abcesului parodontal.

continuare
Vaccin antistafilococic Vaccin antistafilococic

Utilizarea vaccinului antistafilococic in tratamentul bolilor parodontale a aparut in urma studiilor care au descoperit ca in continutul pungilor parodontale se regaseste si Stafilococul auriu, o bacterie patogena ce produce infectii foarte grave.

continuare
Tratament cu Cantastim Tratament cu Cantastim

Cantastim este un extract bacterian purificat din Pseudomonas aeruginosa, cu proprietati imunomodulatoare, produs la Institutul de Seruri si Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino". Numit si bacilul piocianic, Pseudomonas aeruginosa este o bacterie gram negativa larg raspandita in apa, sol, plante si animalele, inclusiv oameni.

continuare
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp