Odontologie

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 13-12-2010, 26301 vizualizari
Odontologia este specialitatea stomatologica ce trateaza lezunile carioase si cele necarioase - fracturi, distrofii, leziuni de uzura dentara. Aceasta terapie de restaurare dentara este o latura a proteticii care restabileste integritatea dintilor naturali. Restaurarile protetice pot fi directe - obturatiile, sau indirecte - unidentare si pluridentare (incrustatii, coroane, punti).

Procedurile de restaurare odontologica includ:
• Obturatii metalice;
• Obturatii fizionomice;
• Incrustatii sau obturatii indirecte - Inlay si Onlay (coroana partiala);
• Fatetari;
• Coroane si punti dentare.
Despre coroana dentara Despre coroana dentara

Coroana dentara de acoperire sau capa este un tip de restaurare indirecta, ce incercuieste si acopera un dinte natural sau un implant dentar pe portiunea vizibila, adica deasupra marginii gingivale. Coroanele au rolul de a reda forma naturala si starea de functionare a unui dinte deteriorat.

continuare
Obturatii directe fizionomice Obturatii directe fizionomice

Obturatiile directe - plombe - sunt restaurari protetice prin care se reda fizionomia si functionalitatea dintelui cariat, cu fracturi minime, sau alte tipuri de leziuni. Se numesc directe deoarece materialul de obturatie este aplicat si modelat direct in cavitate. Obturatiile fizionomice sunt realizate din materiale ce au aceeasi culoare ca dintele natural.

continuare
Incrustatii fizionomice Incrustatii fizionomice

Incrustatiile fizionomice sunt restaurari fixe indirecte care refac coroana dintelui. Acestea au culoare si structura asemanatoare smaltului natural, astfel incat nici nu pot fi deosebite de restul dintelui. Obturatiile indirecte au o manopera mai complicata, sunt mai rezistente si se lipesc mai bine decat cele directe, fapt ce se reflecta in costul procedurii.

continuare
Coroana ceramica pe suport metalic Coroana ceramica pe suport metalic

Coroanele ceramice pe suport metalic reprezinta o imbinare a rezistentei mecanice a metalului si a calitatilor estetice ale materialului ceramic. Metalul suport poate fi un metal nobil, fie un aliaj din metale nobile sau nenobile. Daca va doriti o coroana rezistenta si in acelasi timp estetica, coroana ceramica pe suport metalic este cea mai buna alegere.

continuare
Ablatia restaurarilor dentare fixe Ablatia restaurarilor dentare fixe

Ablatia sau indepartarea restaurarilor protetice fixe este indicata atunci cand restauratia este deteriorata, sau daca apar complicatii la nivelul dintilor ce sustin respectiva lucrare. Ablatia incrustatiilor, coroanelor si puntilor se poate realiza cu sau fara sectionarea acestora.

continuare
Obturatii din amalgam Obturatii din amalgam

Amalgamul dentar este un material pentru restaurari dentare utilizat in stomatologie inca din sec. XIX si reprezinta un aliaj de 43 - 57 % mercur si unul sau mai multe din urmatoarele metale: cupru, argint, staniu, zinc. In ceea ce priveste rezistenta mecanica, amalgamul este superior tuturor celorlalte materiale dentare.

continuare
Incrustatii metalice Incrustatii metalice

Incrustatiile metalice sunt restaurari fixe indirecte - inlay si onlay, din aliaje de aur sau argint - care refac coroana dintelui. Acest tip de obturatii indirecte sunt indicate si ca element de agregare pentru puntile mici. Incrustatiile metalice refac conturul si functionalitatea coroanei mai bine decat o obturatie directa si, in plus, sunt mult mai rezistente.

continuare
Corona semifizionomica tip Weiser Corona semifizionomica tip Weiser

Corona mixta semifizionomica sau coroana tip Weiser este o restauratie coronara alcatuita dintr-o componenta metalica, care acopera in totalitate bontul si una fizionomica, aceasta din urma planand partea metalica pe suprafata vestibulara a dintelui. Coroana Weiser imbina proprietatile mecanice ale metalului cu avantajul estetic al materialului fizionomic.

continuare
Reconstituire corono-radiculara Reconstituire corono-radiculara

O reconstructie corono-radiculara - RCR - este o proteza fixa unidentara ce are rolul de a reda forma si functionalitea dintelui la sfarsitul tratamentului endodontic. Aceasta este formata din stalpul sau pivotul intraradicular si bontul atificial cu o forma mai mica decat coroana dintelui pe care il inlocuieste, plus coroana de invelis.

continuare
Coroana ceramica pe suport de zirconiu Coroana ceramica pe suport de zirconiu

Coroana ceramica pe suport de zirconiu a aparut ca o alternativa la coroanele metalo-ceramice - s-a cautat un material-suport la fel de puternic precum metalul, dar cu un aspect estetic mai satisfacator si fara reactii alergice. Zirconiu este un tip de diamant artificial, denumirea sa fiind "dioxid de zirconiu tetragonal stabilizat partial cu yttriu"

continuare
Coroana Remanium Coroana Remanium

Remanium este denumirea unui aliaj ne-nobil, de crom si nichel, ulitizat pentru coroane si punti dentare. Coroanele turnate cu Remanium pot fi: total fizionomice (material fizionomic pe suport metalic), semifizionomice (coroana metalica cu fateta din material fizionomic) sau nefizionomice (coroata totala metalica).

continuare
Coroana totala din aur Coroana totala din aur

Coroana totala din aur este realizata din aur de 20 sau 22 carate, sau din aliaje din aur cu platina ori paladiu. Din punct de vedere functional, coroana din aur este ideala, deoarece rezista foarte bine in timp si nu uzeaza dintele opus in timpul muscaturii. Singurul dezavantaj este aspectul inestetic

continuare
Coroana totala metalica Coroana totala metalica

Desi din punct de vedere estetic poate nu reprezinta cea mai fericita alegere, metalul este ideal pentru restaurarea dintilor. Coroanele metalice sunt mai rezistente si necesita o slefuire mai putin extinsa decat celelalte tipuri de coroane. Rezistenta ridicata este si motivul pentru care coroanele metalice sunt in principal indicate pentru molari.

continuare
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp