Proteze dentare

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 02-12-2010, 183775 vizualizari
Protetica dentara este specialitatea stomatologica ce se ocupa de diagnosticul, tratamentul, reabilitarea si mentinerea morfo-functionala si estetica a aparatului dento-maxilar al pacientului prin inlocuirea dintilor si tesuturilor maxilo-faciale pierdute cu substitute artificiale - proteze.

In functie de tipul structurilor inlocuite, protetica este impartita in protetica dentara - restaurarea arcadelor dento-alveolare si protetica maxilo-faciala - protezarea altor structuri ale aparatului dento-maxilar.

Totodata, protetica dentara este impartita in: protetica dentara fixa, protezarea mobilizabila a edentatiilor partiale, protezarea mobilizabila a edentatiilor totale si, mai nou, protetica pe implanturi. Cu cateva exceptii, protezele dentare sunt in general piese rigide, realizate in afara cavitatii bucale, in laboratorul de tehnica dentara.

Serviciile de protetica dentara includ:
• Proteza mobila totala - maxilara si mandibulara;
• Proteza mobila partiala - acrilica, scheletata, mobilizabila;
• Ajustare, reparatie si captusire proteze mobile;
• Overlay;
• Proteza mobila provizorie;
• Conditionare tisulara;
• Supraproteza;
• Proteza maxilo faciala;
• Proteza fixa - corp de punte, element de agregare;
• Lucrari protetice pe implant.
27 articole 12 INAINTE ›
Ce sunt protezele dentare? Ce sunt protezele dentare?

Protezele dentare sau dintii falsi sunt proiectati pentru a inlocui dintii lipsa. Acestea se aplica persoanelor carora le lipsesc cativa dinti si celor care si-au pierdut toti dintii. De asemenea, protezele dentare arata si se comporta la fel ca si dintii naturali, dovedindu-se o alternativa eficienta.

continuare
Din ce este realizata o proteza dentara? Din ce este realizata o proteza dentara?

Protezele dentare sunt aparate special create pentru a inclocui unul sau mai multi dinti lipsa. Tipul de proteza este dat de materialul folosit in construirea acesteia. Majoritatea protezelor dentare sunt fabricate dintr-o combinatie din rasina acrilica, portelan sau alte materiale care seamana ca dintii.

continuare
Proteza totala acrilica Proteza totala acrilica

Proteza totala acrilica este o metoda conventionala de protezare in cazul edentatiei totale sau atunci cand mai exista 1 - 2 dinti restanti pe arcada. Aceste proteze au rolul de a reda functionalitatea si aspectul estetic, fiind solutia optima pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor care si-au pierdut dintii naturali.

continuare
Proteza partiala flexibila Proteza partiala flexibila

Proteza partiala flexibila este cel mai nou produs in materie de tehnologie a protezarii dentare si reprezinta rezultatul integrarii materialelor asemanatoare cu nylonul in confectionarea protezelor mobilizabile. Un al doilea tip de material utilizat la protezele flexibile incorporeaza compusi de vinil.

continuare
Proteza partiala acrilica Proteza partiala acrilica

Proteza partiala acrilica este cel mai obisnuit tip de protezare de care beneficiaza pacientii ce sufera de edentatie partiala. Acest tip de proteza este recomandat in general pacientilor care vor suferi mai multe extractii in viitorul apropiat si chiar la un moment dat vor deveni purtatori de proteza acrilica totala.

continuare
Proteza partiala scheletata Proteza partiala scheletata

Proteza dentara partiala este un aparat de protezare mobilizabil, destinat persoanelor care au pierdut o parte din dintii naturali, insa dintii ramasi au un numar suficient si o pozitionare favorabila pentru a fi pastrati si a acomoda o lucrare protetica. Proteza scheletata este caracterizata de suportul metalic.

continuare
Ce este proteza dentara permanenta? Ce este proteza dentara permanenta?

Protezele dentare se misca, aluneca si cad, dar aceste lucruri trebuie afirmate la timpul trecut. Proteza dentara permanenta reprezinta varful tehnologiei in proteze. Modelele vechi de protezele dentare se bazau exclusiv pe asipratie si/sau pe clipsuri pentru a le pastra in acelasi loc.

continuare
Protezele dentare moi Protezele dentare moi

Protezele dentare moi reprezinta o alternativa flexibila pentru protezele obisnuite dure, realizate din acril. Aceste proteze nu necesita adezivi si nici unele ajustari dupa forma maxilarului. Sunt cunoscute dupa acest nume deoarece capuseala interioara este moale si sunt foarte asemenatoare cu protezele dentare normale.

continuare
Proteza dentara Valplast Proteza dentara Valplast

Nu de mult timp, un nou tip de proteza a fost introdus in domeniul stomatologic. Proteza patiala flexibila Valplast este ideala pentru pacientii care au pierdut cativa dinti si necesita o proteza partiala. Proteza partiala conventionala consta intr-o placa acrilica ce se fixeaza pe palatul moale si care are montat un numar de dinti falsi

continuare
Reparatia protezei dentare

Reparatia protezei dentare este o interventie realizata de tehnicianul dentar si devine necesara in momentul in care integritatea protezei a fost afectata, fie accidental, din cauza uzurii, sau datorita faptului ca nu a fost captusita la timp. Pe masura ce maxilarul purtatorului se modifica, proteza nu se mai potriveste corect si balanseaza in gura, fiind supusa unor forte inegale, ceea ce face ca materialul acrilic sa se fisureze sau ca dintii artificiali sa se disloce.

continuare
Captusirea si rebazarea protezei dentare Captusirea si rebazarea protezei dentare

Captusirea protezei reprezinta adaugarea unui material acrilic moale sau dur pe suprafata mucozala a protezei totale sau partiale, in momentul in care aceasta nu mai este bine adaptata pe campul protetic. Rebazarea reprezinta schimbarea intregii baze acrilice a protezei, pastrandu-se doar dintii artificiali.

continuare
Cat timp rezista protezele dentare? Cat timp rezista protezele dentare?

Protezele dentare rezista de obicei mult timp, in jur de 30 ani sau mai mult. Longivitatea lor depind de utilizarea lor zilnica si de modul de ingrijire. Acestea vor incepe sa aiba semne usoare de uzura si de aceea medicii stomatologi recomanda sa mergeti la control mereu.

continuare
Proteza totala cu dinti din material ceramic Proteza totala cu dinti din material ceramic

Proteza dentara totala poate avea dinti falsi realizati din rasini acrilice sau compozite, fie din material ceramic - popular numit portelan. Alegerea materialului pentru dintii artificiali trebuie sa aiba in vedere rezistenta la uzura, durabilitatea si intretinerea protezei. Cele mai utilizate materiale sunt cele acrilice si ceramica.

continuare
Cat costa o proteza dentara? Cat costa o proteza dentara?

Pretul unei proteze dentare depinde de tipul de proteza ales si de tratament. Costul fix al protezei dentare variaza si de la individ la individ si nu poate fi determinat pana cand medicul dentist nu a efectuat o evaluare amanuntita. Este foarte important sa cereti informatii medicului in timp ce medicul investigeaza procedura unei proteze.

continuare
In cat timp ma voi obisnui cu proteza dentara? In cat timp ma voi obisnui cu proteza dentara?

Nu este deloc usor sa purtati o proteza dentara. La inceput, pacientii se vor simti ciudat cu proteza si se vor teme sa zambeasca, sa vorbeasca si sa consume alimente. Protezele dentare reprezinta uneori un remediu necesar atat din punct de vedere estetic cat si pentru sanatate.

continuare
De ce sa aleg o proteza dentara? Care sunt avantajele protezei dentare? De ce sa aleg o proteza dentara? Care sunt avantajele protezei dentare?

Evident, fiecare caz este diferit, iar medicul dentist este cel in masura de a prezenta optiunile (cu avantajele si dezavantajele) unei proteze dentare. Beneficiile unei proteze dentare sunt numeroase, afirmatie sustinuta de foarte multe persoane purtatoare de proteze.

continuare
Dezavantajele protezei dentare

Desi proteza dentara ajuta milioane de persoane din intreaga lume sa-si recastige abilitatea de a consuma orice aliment doresc, proteza prezinta si cateva dezavantaje. Unele deficiente ale protezelor dentare dispar in timp ce pacientii le poarta si se obisnuiesc cu ele, iar altele sunt consecintele pentru pacientii care cauta un tratament alternativ pentru dintii lipsa.

continuare
Proteza dentara imi poate afecta vorbirea?

Ca orice schimbare majora realizata la nivelul maxilarului, vor exista cateva dificultati minore. Este posibil ca la inceput sa nu puti deschide gura si nici sa pronuntati cuvinte. Dupa ce gura s-a adaptat cu proteza dentara veti putea comunica foarte usor. Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a repeta acele cuvinte pana cand le pronuntati usor.

continuare
Cum mananc cu proteza dentara? Cum mananc cu proteza dentara?

Consumul alimentelor cu o proteza dentara este la inceput putin mai dificil, dar veti gasi o modalitate care va ajusta destul de repede. Trucul este sa incepeti cu alimente moi si taiate in bucatele. Alimentele trebuie mestecate incet pe ambele parti ale gurii; in acest mod proteza nu se va mai misca.

continuare
De ce trebuie sa am grija de proteza dentara? De ce trebuie sa am grija de proteza dentara?

Ingrijirea zilnica a protezei dentare va spori stima de sine si sentimentul de bunastare. In plus, proteza dentara curata ajuta la mentinerea tesuturilor sanatoase si fara schimbari neplacute. Protezele sunt realizate din materiale de inalta calitate si este foarte important sa le oferiti o ingrijire adecvata

continuare
Adezivul pentru proteza dentara Adezivul pentru proteza dentara

De obicei, protezele dentare se potrivesc bine in gura si sunt retinute prin aspiratia naturala a gingiilor. De-a lungul timpului, acestea au fost imbunatatite astfel incat astazi, tipurile moderne de proteze dentare sunt confortabile. Insa, exista tendinta de a pierde proteza ca urmare a uzurii sau din cauza gingiilor care au inceput sa se miscoreze.

continuare
Fixatorii de proteze dentare

Fixatorii de proteza dentara ajuta la stabilizare protezei pe maxilar. Protezele dentare se comporta la fel ca si dintii naturali, dar nu sunt chiar perfecte. Nu sunt destul de puternice, iar atunci cand doriti sa muscati au nevoie de putin ajutor, de fixatori de proteze dentare.

continuare
De ce proteza dentara aluneca? De ce proteza dentara aluneca?

Nu conteaza cat de mult aveti grija de dintii proprii, uneori pierderea unui dinte face parte din viata. De fapt, studiile au aratat ca la varsta de 74 ani, aproximativ 26% dintre persoane isi pierd definitiv dintii. De la acesta varsta, alunecarea protezei dentare este un lucru obisnuit.

continuare
Proteza dentara imi poate cauza dureri? Proteza dentara imi poate cauza dureri?

La inceput proteza dentara poate cauza unele rani asupra tesuturilor gingivale, insa cu timpul acestea se aplaneaza. Durerile si ranile apar datorita faptului ca protezele se rod usor intre ele - partea superioara cu partea inferioara, sau se ating prin miscare de gingii.

continuare
De la proteza dentara am o respiratie urat mirositoare? De la proteza dentara am o respiratie urat mirositoare?

Proteza dentara reprezinta o cauza frecventa pentru o respiratie urat mirositoare. Bacteriile se aduna pe dintii normali si apoi "cresc" pe proteze. Mirosul neplacut este produs de combinatiile de sulf ale acestor bacterii. Solutia este foarte simpla: intotdeauna curati regulat proteza dentara si in acelasi timp si limba si gingiile.

continuare
27 articole 12 INAINTE ›
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp