Proteza dentara imi poate cauza dureri?

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 08-12-2010, 20206 vizualizări
Proteza dentara imi poate cauza dureri?
La inceput proteza dentara poate cauza unele rani asupra tesuturilor gingivale, insa cu timpul acestea se aplaneaza.
Durerile si ranile apar datorita faptului ca protezele se rod usor intre ele - partea superioara cu partea inferioara, sau se ating prin miscare de gingii.
Acest lucru scade si se remediaza pe masura ce muschii maxilarului si limba "invata" cum sa pastreze in loc proteza dentara.
Noii pacienti cu proteza dentara trebuie sa se astepte de la inceput cu cateva forme de durere.

In cazul in care aveti o proteza mai slaba, durerea poate fi mai grava, deoarece odata cu miscarea protezei, gingia se irita si pot aparea umflaturi.
Pentru a preveni acest disconfort si durerea, pacientii sunt sfatuiti sa viziteze medicul stomatolog, care va ajusta marimea protezei dentare in concordanta cu forma schimbata a gurii.
Modificarile maxilarului dureaza pana cand se incheie procesul de vindecare, de aceea este complet normal sa ajustati proteza dentara, mai ales atunci cand simtiti ca gingiile sunt roase de proteze.

Prima durere este atunci cand proteza dentara se monteaza si pana cand limba si muschii maxilarului vor incerca sa se adapteze la noua senzatie.
Daca durerea persista mai mult timp (mai mult de cateva zile) vizitati imediat medicul stomatolog.

De asemenea, persoanele care poarta proteza au sesizat o iritatie temporala si o durere musculara a maxilarului. Consumul a catorva alimente poate declansa o durere temporala. De exemplu, seminetele si alunele pot intra sub proteza si poate cauza iritarea gingiei. Acest tip de iritatie apare la cateva zile dupa ce acele alimente au fost eliminate. In acest sens, este indicat ca proteza sa fie scoasa din gura pana cand se vindeca.

Proteza este realizata perfect pentru maxilarul fiecarui pacient, insa unele dintre acestea cer anumite modificari pentru a se potrivi pe tesutul gingival. Alta data, pot cauza neplaceri la nivelul osului maxialar si taieturi atunci cand proteza este putin modificata.
Pentru a imbunatatii balansul si presiunea protezei in timpul mancarii este de preferat sa muscati usor din alimente.

Proteza se poate modifica usor si imediat la medicul stomatolog. Acesta va utiliza o pasta sau un marker pe iritatiile tesurilor gingivale, va transfera apoi proteza pe un loc pentru a determina locatia exacta unde trebuie ajustata.
Adesea, este necesar ca pentru cateva saptamani, sa scoateti proteza dentara pentru a se vindeca gingiile. In plus, disconfortul asociat cu noua proteza este eliminat si va "functiona" fara durere.

O data cu trecerea timpului, structura gurii se schimba, iar proteza nu se poate fixa la fel de bine. Specialistii sfatuiesc pacientii sa mearga la doctor cel putin odata pe an pentru examinare dentara.
Medicul va analiza si va determina cauzele durerilor. In plus, va evalua durerile oaselor maxilare si iritatiile.
O modificare mica asupra protezei dentare poate elimina disconfortul si durerea.
Bibliografie:
1. Porteza dentara cauzeaza durere
www.smiledc.com/articles/Dentures - If Your Dentures Hurt.htm
2. Proteza dentara poate afecta gura?
www.healthcentre.org.uk/dentistry/dentures-hurt-mouth.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp