Anestezia generala in stomatologie

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 26-01-2011, 21430 vizualizări
Anestezia generala in stomatologie
Anestezia generala in cadrul procedurilor stomatologice este foarte rar utilizata in tara noastra, desi in Europa Occidentala, SUA sau Israel reprezinta o etapa uzuala a tratamentelor dentare. Starea indusa de anestezia generala se caracterizeaza prin coma farmacologica sau pierderea constientei (narcoza), efect antianxios si amnezic, disparitia durerii (analgezie) si relaxare musculara (curarizare). Calea de administrare este intravenoasa, pe cale rectala sau prin inhalare.

• Indicatii - In stomatologie anestezia generala este utilizata atat la adulti cat si la copii, pentru operatii complexe, in special cele care tin de chirurgia orala si maxilo-faciala, atunci cand anestezia locala nu este eficienta sau nu se poate efectua, in cazurile de fobie dentara extrema, sau la pacientii cu nevoi speciale. Nu este indicata pentru interventii simple si in cazul pacientilor cu boli sistemice grave sau anomalii de constitutie.
Aceasta procedura necesita asistenta unui medic anestezist. Acesta trebuie sa monitorizeze permanent functiile vitale ale pacientului. Datorita aparaturii si substantelor utilizate, anestezia generala implica un cost mai ridicat decat anestezia locala.

• Particularitati - Anestezia generala in stomatologie poate fi de scurta durata, administrata pe cale inhalatorie, intravenoasa sau mixta, precum si de lunga durata, pacientul fiind intubat, deoarece nu poate respira eficient singur. Substantele morfinomimetice utilizate in anestezia generala au rolul de a circula prin sange spre creier, unde intrerup semnalele dureroase. Somnul profund este indus de substante precum barbiturice, ketamina, etomidat, diprivan, introduse intravenos, sau prin inhalare de protoxid de azot si oxigen.

Procedura utilizata in cadrul tratamentelor stomatologice presupune riscuri si elemente de dificultate suplimentare, acestea fiind datorate pozitiei si situarii campului de lucru in cavitatea orala: anesteziologul are dificultati in supravegherea reactiilor pacientului, caile aeriene pot fi obstructionate accidental cu secretii sau materiale dentare, multiplele zone reflexogene din cavitatea bucala prezinta riscul declansarii unor reflexe nocive, campul operator coincide cu campul anestezicului.

• Inainte de anestezia generala - Aceasta procedura necesita o examinare clinica a pacientului, pentru a depista eventuale probleme de sanatate incompatibile cu anestezia generala. Pacientul nu trebuie sa consume lichide si alimente cu 6 ore inainte de interventie; regula generala este fara alimente solide incepand cu miezul noptii precedente. In caz contrar exista riscul penumoniei prin inspiratie.

• Dupa anestezia generala - Pentru a ajunge acasa, pacientul are nevoie de insotirea si supravegherea unui adult. Posibile efecte secundare ale anesteziei generale sunt ameteala, greata, somnolenta si pierderea abilitatii de coordonare. Realuarea activitatii poate avea loc odata cu disparitia simptomelor. Dupa interventie este importanta hidratarea si medicatia analgezica indicata de stomatolog.
Bibliografie:
1. Anestezia generala, link: http://www.dentalfearcentral.org/general_anesthesia_dental.html

2. Anestezia in stomatologie si chirurgie OMF, link: http://www.scribd.com/doc/32798682/27777434-Anestezia-in-Stomatologie-Si-Chirurgie-Omf

3. ADSA - American Dental Society of Anesthesiology, link: www.adsahome.org

4. Anestezia generala, link: http://www.1800dentist.com/dental-encyclopedia/general-anesthesia

5. Anestezia generala in pedodontie, link: http://dentalresource.org/topics7.htm

6. Anestezia generala si pacientul dentofobic, link: http://www.dentistry.com/treatments/sedation-dentistry/general-anesthesia-and-the-phobic-dental-patient

7. Anestezia generala, link: http://www.aapd.org/publications/brochures/anesthesia.asp

8. Sedarea in stomatologie, link: http://www.adandental.com.au/general_anaesthesia.htm

9. Anestezia generala si sedarea in stomatologie, link: http://dfwa4d.com/

10. Anestezia generala si sedarea orala, link: http://www.cda.org/popup/general_anesthesia_and_oral_sedation
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp