Tratament stomatologic de urgenta

Autor: Camelia Airinei | Actualizat la 13-01-2011, 20819 vizualizări
Urgentele stomatologice sunt la fel de importante ca orice alta problema medicala si trebuie sa avem grija sa nu le neglijam, deoarece se pot produce sechele permanente sau pot necesita tratamente mai complexe si mult mai costisitoare.

Daca nu sunteti sigur ca problema pe care o aveti reprezinta o urgenta stomatologica, atunci este simplu: daca doare, atunci este urgenta. Daca va scoateti un dinte accidental si ajungeti la medic in timp, atunci aveti sanse sa pastrati dintele, insa la copiii cu dinti de lapte caderea unui dinte nu reprezinta o urgenta stomatologica. Leziunile in regiunea bucala si maxilo-faciala va pot afecta starea generala de sanatate, iar leziunile dentare rezolvate din timp nu duc la pierderea dintelui.

In general, tratamentul stomatologic de urgenta este necesar in cazul infectiei insotite de dureri agresive, febra si umflarea zonei respective, daca pierdem o plomba sau alta lucrare restaurativa si se produc leziuni ale limbii sau buzelor, atunci cand un dinte iese din alveola sau se fractureaza in urma unui traumatism, daca durerea dentara este severa si se extinde spre urechi sau gat, sau daca exista sangerari abundente in cavitatea bucala.

•  Abces vestibular, palatinal sau parodontal
Abcesul poate aparea in jurul radacinii dintelui sau in spatiul dintre gingie si dinte; abcesul dentar acut se manifesta printr-o inflamatie localizata cu o colectie de puroi delimitata de tesuturile din jur. Tesutul care acopera abcesul este rosu si congestionat, iar starea generala a pacientului poate fi alterata: durere, febra, frisoane, tahicardie. Tratamentul de urgenta al abceselor este incizia si drenarea colectiei purulente. Se poate continua cu tratarea dintelui sau cu extractia acestuia, dupa caz.

•  Traumatisme dento-alveolare: avulsie, luxatii, fracturi
Tratamentul de urgenta al traumatismelor dento-alveolare consta in reducere (repunerea fragmentelor in pozitiile lor anatomice), imobilizare fracturi sau extractie dentara. Metodele de imobilizare sunt gutierele acrilice, sinele linguale, ligatura hipocratica, gutiere din rasini compozite cu gravare acida si imobilizarea semirigida.

Avulsia dentara reprezinta extractia accidentala a unui dinte din alveola sa. Daca dintele este permanent se poate incerca replantarea, dar daca este de lapte, replantarea nu este necesara. Replantarea dintelui este posibila doar in limita a 30 - 60 de minute de la accident si daca dintele este integru.
Pentru pacienti: in cazul unei avulsii, apucati dintele de coroana, clatiti-l usor cu apa si repozitionati-l pe arcada pana ajungeti la medic; in caz contrar il puteti tine in lapte sau apa cu putina sare.

Luxatia dentara reprezinta deplasarea anormala a dintelui in alveola sa, aceasta fiind produsa de leziunea traumatica a ligamentului alveolodentar. Luxatia poate fi cu intruzie, cu extruzie sau laterala, iar tratamentul de urgenta inseamna repozitionarea (manuala sau chirurgicala) dintelui in alveola, urmata de imobilizare. Pentru dintii temporari se recomanda extractia.

Fisuri si fracturi coronare - in acest caz, o urgenta dentara o reprezinta doar fractura ce ajunge la camera pulpara. Pastrati fragmentele dentare.
Fractura radiculara: in cazul dintilor de lapte se extrage segmentul coronar, iar cel radicular se extrage doar daca se afla la distanta de foliculul dintelui permanent. Pentru dintii permanenti solutia terapeutica variaza in functie de locatia fracturii:
- daca este situata in treimea apicala se recomanda obturatia de canal cu sau fara rezectie apicala si imobilizarea fracturii;
- daca fractura se afla in treimea cervicala fie se extrage fragmentul coronar, fie se extrage dintele cu totul;
- atunci cand dintele este fracturat la jumatate, tratamentul consta in reducere sau extractie;
- in cazul in care fractura radiculara este verticala, dintele trebuie sa fie extras.

•  Pulpita acuta
Forma acuta a pulpitei - inflamarea pulpei dentare - apare mai ales la copii si adolescenti si se manifesta prin durere pulsanta care se intensifica atunci cand pacientul sta jos sau se apleaca, hipersensibilitatea dintelui afectat la rece sau fierbinte, schimbarea culorii dintelui sau umflarea gingiei sau a obrazului.
Tratamentul de urgenta consta in curatarea cavitatii si aplicarea unui pansament calmant, apoi a unei obturatii temporare. Pacientul va trebui sa se intoarca la medicul stomatolog pentru un tratament defnitiv - extirpare vitala.

•  Parodontita apicala acuta
Afectiunea se caracterizeaza prin inflamarea apexului (varful radacinii dintelui), in urma unui traumatism sau a unui proces infectios. Parodontita apicala acuta se manifesta prin durere persistenta si cateodata febra, iar in dreptul radacinii dintelui gingia este rosie si dureroasa.
Tratamentul de urgenta este drenajul endodontic sau osteotomia transmaxilara.

•  Hemoragie postextractionala
Aceasta poate apare la 3 - 4 zile de la extractie, spontan sau provocata de un traumatism. Tratamentul de urgenta consta in toaleta (indepartarea cheagurilor si spalarea cu apa oxigenata sau ser fiziologic), sutura (nu este indicata cand mucoasa este inflamata, tumefiata, sau cand exista procese septice evolutive in alveola), eventual chiuretaj (daca exista elemente ce irita mucoasa) sau conformatoare din materiale termoplastice.

•  Alveolite
Alveolita reprezinta o infectie localizata in locul de unde a fost extras un dinte. Aceasta se produce atunci cand cheagul de sange din alveola nu se formeaza sau se infecteaza. Durerea este vie si apare a doua sau a treia zi de la extractie.
Tratamentul de urgenta al alveolitelor sunt spalaturi, conuri antibiotice, eventual chiuretaj.

•  Pericoronarita
Este vorba despre o infectie aparuta in urma dificultatilor de eruptie dentara - fie dintele nu are suficient spatiu, fie este acoperit de o portiune de tesut sub care raman blocate resturi alimentare. Iritatia este minora si apare cel mai adesea in cazul molarilor de minte. Simptomele pot include gust si miros neplacut, durere, inflamatie si imposibilitatea de a deschide gura.
Conduita de urgenta este tratamentul antiinflamator, incizie si drenaj.

•  Traumatisme maxilo-faciale
Orice traumatism ce implica sangerare si / sau fractura in zona maxilo-faciala reprezinta o urgenta majora, ce necesita tratament de urgenta: hemostaza (oprirea sangerarii), urmata de imobilizarea temporara.
Pentru scadea sangerarea clatiti cu apa calduta si aplicati presiune usoara cu o carpa curata. Nu luati aspirina, deoarece subtiaza sangele. Daca maxilarul este fracturat, acesta trebuie imobilizat cu o esarfa sau cravata legata sub barbie si peste crestetul capului.

•  Luxatia articulatiei temporo-mandibulara
Aceste luxatii pot avea mai multe forme clinice: luxatii anterioare, posterioare sau laterale. Tratamentul de urgenta consta in reducerea (repunerea fragmentelor in pozitiile lor anatomice) si imobilizarea temporara a articulatiei. Cu cat se intervine mai repede, cu atat reducerea este mai usoara.

•  Stomatite acute, gingivostomatite ulceronecronice
Tratamentul de urgenta consta in spalaturi si badijonari cu solutii antiseptice sau antibiotice.
Bibliografie:
1. Urgente stomatologice, link: http://www.webmd.com/oral-health/guide/handling-dental-emergencies

2. Care sunt urgentele stomatologice?, link: http://www.associatedcontent.com/article/4618/dental_emergency.html

3. Tratamente stomatologice de urgenta, link: http://www.colgate.com/app/Colgate/US/OC/Information/OralHealthBasics/EmergenciesInjuries.cvsp?Filter=CategoryTopic_DentalEmergencies

4. Tratament stomatologic de urgenta, link: http://www.dentalgentlecare.com/emergency_dental_alone.htm
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp