Endodontie
In general, tratamentul endodontic presupune indepartarea tesuturilor inflamate sau necrozate, precum si eliminarea resturilor organice din canalele radiculare, pentru ca apoi acestea sa poata fi obturate cu materiale biocompatibile.
Printre procedurile endodontice disponibile in cabinetele stomatologice se numara:
• Tratament pulpar: coafaj direct si indirect, pulpotomie, prepararea mecanochimica a canalului radicular, obturatie de canal, extirparea pulpei;
• Chirurgie apicala: chiuretaj periapical, rezectie apicala, obturatie de canal retrograda, sigilarea perforatiei radiculare, tratamentul resorbtiei radiculare, separarea radiculara;
• Tratament si retratament endodontic;
• Apexificare / Recalcificare;
• Albirea dintilor tratati endodontic;
• Amputatie radiculara;
• Hemisectie.
Tratamentul endodontic reprezinta o serie de proceduri create pentru a mentine starea de sanatate a pulpei dentare - partea din mijlocul dintelui constituita din vase de sange si nervi. In momentul in care pulpa este bolnava sau lezata procedurile endodontice au ca scop pastrarea sanatatii tesuturilor apicale
continuareProcedura endodontica de obturatie de canal radicular, cunoscuta ca "scoaterea nervului", este indicata atunci cand pulpa dentara bolnava nu are capacitatea de a se vindeca si continua sa se inflameaza, devenind treptat necrozata. Extirparea pulpei este necesara pentru a evita raspandirea inflamatiei si a infectiei la tesuturile inconjuratoare.
continuareRetratamentul endodontic presupune reluarea terapiei endodontice pe un dinte cu canalele radiculare obturate. Scopul terapiei este eliminarea cauzelor ce au dus la esecul tratamentului initial si conservarea dintelui in conditiile mentinerii sanatatii parodontiului apical sau eliminarii patologiei periapicale existente.
continuareRezectia apicala este o interventie chirurgicala endodontica prin care se indeparteaza apexul - varful radacinii dintelui, precum si tesuturile inconjuratoare, in cazul in care acestea sunt infectate. Rezectia apicala este indicata doar dupa esuarea tratamentului si retratamentului endodontic nechirurgical.
continuareCoafajul direct este o procedura endodontica prin care se acopera - panseaza pulpa dentara cu o substanta neiritanta, cu actiune antiseptica si antiinflamatoare, ce mentine in totalitate vitalitatea pulpei dentare. Aceasta procedura conservatoare are scopul de a pastra vitalitatea dintelui prin stimularea formarii de dentina noua, care sa acopere pulpa.
continuareCoafajul indirect este o procedura endodontica utilizata in cazul cariilor profunde, in care eliminarea tesuturilor carioase ar duce la expunerea camerei pulpare. In loc sa elimine intreg tesutul afectat, medicul plaseaza in cavitate agenti de coafare si o obturatie temporara. Tratamentul mai are rolul de a stimula formarea de dentina noua.
continuareGangrena pulpara reprezinta infectarea si descompunerea pulpei sub influenta bacteriilor de putrefactie, iar necroza pulpara reprezinta mortificarea pulpei in conditia absentei germenilor patogeni, sub actiunea unor agenti fizico-chimici agresivi. In aceste cazuri simptomele sunt aproape absente, tocmai din acest motiv existand pericolul agravarii afectiunii.
continuareExtirparea vitala sau pulpectomia este procedura endodontica chirurgicala prin care se indeparteaza pulpa dentara infectata - tratament mecanic. Procedura se realizeaza in special pentru dintii de lapte si reprezinta un prim pas in tratamentul endodontic sau in procedurile de apexificare. Pulpectomia poate fi realizata si ca interventie de urgenta, atunci cand pacientul are dureri foarte mari, insa va trebui urmata de obturatia canalelor radiculare.
continuareChiuretajul periapical este procedura chirurgicala endodontica prin care se indeparteaza tesutul infectat din regiunea periapicala (in jurul varfului radacinii dintelui), fara a realiza rezectia apicala. Interventia se realizeaza prin incizia tesutului gingival si a osului.
continuareDrenajul endodontic este o interventie de urgenta in cazul parodontitei apicale acute si reprezinta eliminarea secretiilor purulente, a resturilor pulpare si a dentinei alterate din canalele radiculare, cu ajutorul acelor de endodontie. Procedura dureaza aproximativ 20 de minute.
continuareObturatia de canal retrograda este o procedura endodontica prin care se realizeaza obturatia varfului radacinii unui dinte, interventia realizandu-se in cadrul rezectiei apicale si a chiuretajului periapical. Obiectivul obturatiei de canal retrograda este sigilarea ermetica intre parodontiu si foramenul apical.
continuareCabinete și clinici de stomatologie în:
- Alba Iulia
- Alexandria
- Arad
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Calarasi
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Giurgiu
- Hunedoara
- Iasi
- Lugoj
- Medias
- Miercurea Ciuc
- Onesti
- Oradea
- Otopeni
- Pascani
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Radauti
- Ramnicu Valcea
- Reghin
- Resita
- Roman
- Satu Mare
- Sebes
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Sighisoara
- Slatina
- Slobozia
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Tecuci
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Vatra Dornei
- Voluntari
- Zalau
- [Toate localitățile...]