Halena - 5 cauze si 5 tratamente ale respiratiei urat mirositoare

Autor: Lucian Ouatu | Actualizat la 15-12-2010, 72159 vizualizări
Halena - 5 cauze si 5 tratamente ale respiratiei urat mirositoare
Va intrebati de ce apropiatii dumneavoastra va lasa mai mult spatiu decat aveti nevoie? Nu stiti de ce tot gasiti bombone mentolate si ata dentara pe biroul vostru? Atunci sunteti probabil unul dintre milioanele de oameni care sufera de halena. In continuare veti vedea cateva dintre posibilele cauze ale acesteia, dar si cateva remedii pentru a va reimprospata respiratia.

Una din cauzele principale ale haelenei este o igiena orala deficitara. Mirosurile care se degaja din gura provin de la alimentele ingerate si de la bacteriile care se afla deja acolo. Mirosul din gura este la fel ca orice miros de pe corpul uman, rezultatul activitatii bacteriilor. In gura, bacteriile care traiesc aici interactioneaza cu particule de mancare, cu tesuturile si sangele si dau nastere unor compusi volatili (urat mirositori) de sulf. Daca nu intretineti o igiena orala corecta, bacteriile se vor inmulti.

Guma de mestecat, bomboanele mentolate si apa de gura ajuta dar nu va vor vindeca de respitratia urat mirositoare. Cea mai buna metoda pentru a scapa de halena este sa va spalati pe dinti, sa folositi ata dentara si sa va curatati si limba. Pentru o respiratie proaspata curatarea limbii este obligatorie. Daca faceti acest lucru de doua ori pe zi majoritatea dintre voi nu vor avea probleme.

O alta cauza a halenei pot fi afectiunile din cavitatea bucala. Boli ale gingiilor sau o gura uscata pot duce la o crestre masiva a numarului bacteriilor. Gingiile sangerande cresc oportunitatile de dezvoltare a bacteriilor, dar o gura uscata este unul dintre cele mai dese motive ale respiratiei urat mirositoare. Saliva nu da voie bacteriilor sa se stabileasca intr-un singur loc si sa se inmulteasca, astfel ca o gura uscata este ideala pentru dezvoltarea lor. Caldura excesiva sau folosirea unor medicamente pot cauza o gura uscata.
Cea mai buna metoda pentru mentinerea unui echilibru al salivei este sa consumati cat mai multa apa sau alte lichide. Daca sforaiti sau suferiti de alte afectiuni ale cailor respiratorii folositi un spray nazal cu solutie salina pentru a mentine mucoasa umeda.

O alta cauza majora a halenei sunt alimentele cu arome puternice. Cele mai periculoase sunt ceapa, usturoiul, alcoolul si tutunul. Aceste alimente nu produc mirosul neplacut numai in gura. Ele sunt absorbite in organism si ajung in circulatia sangvina si astfel pentru urmatoarele 3 - 4 ore veti expira aceste mirosuri chiar din plamani.
Solutia in cazul de fata este sa evitati pe cat posibil consumarea acestor alimente. Puteti in schimb consuma alimente care ajuta la reducerea halenei. Doua cesti de ceai pe zi se pare ca ajuta in unele cazuri, pentru ca acesta contine niste substante chimice care ucid bacteriile. Coacazele elimina o parte din mirosurile urate si impiedica bacteriile sa mai adere de cavitatea bucala. Guma de mestecat fara zahar cu xylotol ajuta la omorarea unei parti din bacterii si ajuta la reducerea placii dentare.

O alta cauza a respiratiei urat mirositoare poate fi lipsa carbohidratilor din organism. In lipsa lor organismul arde grasimile depozitate in corpul uman ceeea ce poate duce la o conditie numita cetoza. Din pacate cetozele nu miros prea frumos si asta poate conduce la halena.
Solutia este destul de simpla. Consumati multe fructe, legume si cereale integrale.

Uneori halena poate fi un semn al unei afectiuni mai serioase. Cele mai obisnuite cauze sistemice ale halenei sunt diabetul si refluxul gastro-esofagian. Alte afectiuni mai putin comune dar care pot cauza halena sunt boli ale ficatului sau rinichilor, pentru ca toxinele din aceste organe pot fi si ele eliminate prin plamani, producand respiratie urat mirositoare.
Daca igiena orala si surplusul de carbohidrati nu va ajuta atunci trebuie sa mergeti la medic pentru a vedea daca nu suferiti de o afectiune mai grava. Diabetul si refluxul gastro-esofagian necesita diagnostice profesioniste si tratamente caracteristice.
Bibliografie:
MSN Healt&Fitness Oral Care Information / http://health.msn.com/health-topics/oral-care/articlepage.aspx?cp-documentid=100209843&page=1
Treating Halitosis & Bad Breath Cures / http://www.breathcure.com/
My Health Halitosis / http://myhealth.ucsd.edu/library/healthguide/en-us/Cam/topic.asp?hwid=hn-3567002
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp