Tipuri de paste de dinti

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 09-12-2010, 7951 vizualizări
Tipuri de paste de dinti
Optiunile de paste de dinti sunt astazi coplesitoare. Insa ce fel de pasta de dinti am nevoie? Pentru eliminarea tartrului? Una cu fluor? Ambele paste? Sau una pentru albire? Ori una cu ingrediente naturale? Mai bine pentru albirea dintilor ori pentru dinti sensibili?

Cand trebuie sa alegeti o pasta de dinti este foarte important sa va ganditi la nevoile santatii dentare.

Indiferent de modul de prezentare, pasta, gel sau pudra, orice pasta de dinti prezinta aceleasi ingrediente.
Daca considerati ca aveti dintii sensibili este indicat sa va adresati medicului stomatolog pentru a investiga cauza sensibilitatii. Medicul stomatolog va va recomanda o pasta de dinti speciala. La fel si fumatorilor. Stomatologul va oferi sfaturi si numeroase sugestii in privinta albirii dintilor. Procedurile de albire a dintilor precum "albirea cu laser" este foarte eficienta si elimina petele precum cele de nicotina.

O alta alegere poate fi intre gel si pasta. Insa, orice tip ati alege ambele actioneaza excelent in egala masura. Reprezinta mai mult o preferinta personala. Nu exista o pasta care sa "functioneze" la toti, de aceea este indicat sa incercati cateva inainte si sa gasiti una care va place cel mai mult. In acest sens, va prezentam cateva categorii de paste de dinti.

1. Pasta cu fluor
Atunci cand alegeti o pasta de dinti trebuie sa va uitati daca contine fluor (cel mai important ingredient). Folosirea acestui mineral a avut ca rezultat, in ultimii 50 de ani, scaderea dramatica a cariilor si apararea cavitatii bucale.
Bacteriile, resturile zaharoase si amidomul raman pe dinti dupa masa, insa, fluorul ajuta in acest sens, astfel:
- face smaltul dintilor mai puternic
- remineralizeaza zonele dentare care inceput sa se strice
Studiile arata ca pasta de dinti cu fluor ajuta la cresterea concentratiei de fluor in dinti.

2. Pasta de dinti care "controleaza" depunerile de tartru
Acest tip de pasta previne depunerile (viitoare) de tartru, dar nu poate elimina depunerile de tartrul existente.
Fiecare strat de bacterii de pe dinti este numita placa. Daca placa nu este eliminata in cel mai scurt timp, folosind o igiena dentara specifica, atunci aceasta va "creste" pe dinti si pe langa gingie.
Exista variate ingrediente folosite in pasta de dinti care previne acumularea tartrului. Componentele chimice incluzand si pirofosfatii si citratul de zinc sunt elementele cele mai eficiente.
In plus, cateva paste de dinti pentru a mentine controlul tartrului au in continutul lor un antibiotic numit triclosan, care "omoara" bacteriile din gura.

3. Pasta de dinti pentru dinti sensibili
Pentru persoanele care au dintii usor iritati la termeraturi ridicate sau scazute, exista pasta de dinti speciala pentru dinti sensibili.
Aceasta pasta contine azotat de potasiu sau clorura de strontiu, componenete chimice care reduc sensibilitatea dintilor.

4. Pasta de dinti pentru albire
Ajuta persoanele sa obtina dinti albi ca de margaritar. Multe paste de albire sunt astazi pe piata si destinate folosirii zilnice.
Aceste categorii de paste nu contin decoloranti, ci particule abrazive sau chimice care lustruiesc dintii. De fapt, acesta pasta nu albeste dintii, ci are rolul de a indeparta petele.
Cercetarile efectuate au aratat ca agentii abrazivi din pasta de dinti de inalbire irita gingiile si sensibilizeaza dintii (mai ales in cazul unui periaj agresiv).

5. Pasta de dinti pentru fumatori
Aceasta pasta are un design special si elimina petele de nicotina cauzate prin fumat.

6. Pasta de dinti pentru copiii
Este foarte asemanatoare cu pasta pentru adulti, insa are un continut mai mic de fluor.

7. Pasta de dinti naturala
Pastele de dinti contin ingredinete precum: ulei esential de ghimbir, extracte de alge, propolis si multe altele. In plus, sunt impachetate in hartie reciclabila.
Este foarte important sa verificati daca contin fluor.
O alta problema a pastelor de dinti naturale il reprezinta agentii abrazivi care nu sunt suficient de puternici.
Bibliografie:
1. Alegerea pastei de dinti
www.medicinenet.com
2. Tipuri de paste de dinti
www.dentalhealth.ie/dentalhealth/teeth/typesoftoothpaste.html
3. Tipuri de paste de dinti
www.medic8.com
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp