Cand trebuie sa mearga copiii pentru prima data la dentist?

Autor: Lucian Ouatu | Actualizat la 15-12-2010, 7644 vizualizări
Cand trebuie sa mearga copiii pentru prima data la dentist?
Prima vizita a unui copil la medicul stomatolog ar trebui sa se faca inainte ca acesta sa implineasca 1 an. Apoi regula generala este de o vizita la fiecare 6 luni dupa aparitia primului dinte. Ducand copilul la dentist de la o varsta frageda este cea mai buna metoda de a preveni cariile dentare si ii ajuta totodata pe parinti sa invete cum sa curete dintii copiilor si sa isi dea seama de nevoile acestora pentru fluor.

Cariile pot aparea imediat dupa aparitia dintilor, astfel daca mergeti cu copilul la stomatolog din timp il veti obisnui cu o igiena orala buna si cu cabinetul stomatologului, scazandu-i astfel frica de dentist si asigurandu-i vizite lipsite de stres in viitor.
Inainte de prima vizita vorbiti cu stomatologul despre procedurile primei intalniri astfel incat sa nu apara surprize. Organizati un plan de actiune pentru orice reactie a copilului, fie ea cooperanta sau non-cooperanta. Cei foarte mici pot fi neascultatori si se misca tot timpul. Vorbiti cu copilul vostru si explicati-i la ce sa se astepte si faceti acest lucru astfel incat copilul sa astepte cu nerabdare vizita, dar sa inteleaga si importanta ei. Aduceti la prima vizita si istoria medicala a copilului pentru a fi analizata de medicul stomatolog.

De obicei primele vizite nu au rolul decat de a sparge gheata si a obisnui copilul cu medicul, locatia si cu ce face acesta. Cand copilul este speriat, nu se simte confortabil si nu coopereaza, cel mai bine este sa stabiliti o alta vizita. Calmul si rabdarea de partea parintilor dar si incurajarea copilului sunt foarte importante in aceste momente. Vizitele scurte si succesive au rolul de a creste increderea copilului in medic si in cabinetul stomatologic si se vor dovedi foarte importante in viitor cand copilul vostru va avea nevoie de tratament stomatologic.

Programarile pentru copii ar trebui intotdeauna efectuate dimineata cand copii sunt odihniti si atenti. Pentru cei care au sub 3 ani, de obicei parintii se aseaza ei pe scaunul stomatologic si tin in brate copilul pe timpul examinarii. Uneori parintii sunt rugati sa astepte in afara salii de consultatie tocmai pentru a se putea construi o relatie bazata pe incredere intre stomatolog si copil.
Cand copilul este cooperant prima vizita dureaza de obicei intre 15 si 30 de minute si in functie de varsta poate cuprinde: o examinare atenta a dintilor, maxilarului, muscaturii, gingiilor si celorlalte tesuturi din gura pentru a monitoriza cresterea si pentru a vedea daca au aparut probleme, o usoara curatare, daca este nevoie, pentru a indeparta placa dentara, tartrul sau petele, o radiografie a danturii, o demonstratie despre cum se face igiena orala acasa, o analiza a necesitatii de suplimente de fluor.
Doctorul ar trebui sa va raspunda la orice intrebare pe care o aveti si sa faca vizita copilului cat mai confortabila. Intreaga echipa din cabinetul stomatologic ar trebui sa genereze o atmosfera relaxanta care sa nu ii sperie pe copii.
Copiii, ca si adultii ar trebui sa mearga la stomatolog o data la 6 luni. Cand copiii sunt foarte mici stomatologul poate programa vizite si o data la 3 luni, tot pentru a obisnui copilul cu cabinetul.

Parintii asigura de obicei igiena orala a copiilor pana cand acestia sunt suficient de mari si responsabili pentru a se spala pe dinti si a folosi ata dentara in fiecare zi. Un regim de prevenire este foarte important chiar din ziua in care s-a nascut copilul: curatati gingiile bebelusului cu o panza umeda dupa fiecare masa; imediat ce apar primii dinti spalatii cu o periuta mica si moale numai cu apa - daca va ganditi sa folositi pasta de dinti inainte de al doilea an de viata trebuie sa intrebati mai intai medicul stomatolog; daca vreti sa evitati aparitia cariilor provocate de biberon si cresterea stramba a dintilor trebuie sa va dezvatati copilul de hranitul la san si din biberon dupa varsta de un an si sa nu il lasati prea mult sa suga din suzeta sau chiar degetele. Nu dati niciodata copilului un biberon cu lapte sau ceai pentru a-l linisti seara sau cand trebuie sa adoarma.

Ajutati-i pe cei mici sa se spele pe dinti seara, cand este cel mai important, din cauza ca fluxul scazut de saliva din timpul noptii creste riscul de a face carii. Lasati-i la inceput sa se spele singuri pentru a castiga incredere si apoi continuati voi pentru a fi siguri ca ati inlaturat toata placa dentara. De obicei, pe la varsta de 5 ani, copii invata sa se spele pe dinti cum trebuie, daca sfaturile parintilor sunt corecte. Cea mai buna metoda de a-i invata pe copii sa se spele pe dinti este prin puterea exemplului. Daca ii lasati pe copii sa va urmareasca cand si cum va spalati pe dinti ii invata pe acestia importanta igienei orale.
Bibliografie:
Know Your Teeth - When Should My Child First See a Dentist? / http://www.knowyourteeth.com/infobites/abc/article/?abc=C&iid=296&aid=1186
Growing Kids - Developing Good Oral Hygiene / http://www.growingkids.co.uk/DevelopingGoodOralHygiene.html
About.com Dental Care - Children`s Dental and Oral Health / http://dentistry.about.com/od/dentalcarebyage/Dental_Care_by_Age_Information_for_Adults_Seniors_Children_Babies.htm
SoftDental - Don`t Overlook Your Baby`s Teeth / http://www.softdental.com/pediatric_child.html
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp