Ce fac atunci cand am o taietura in gura?

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 17-04-2015, 25483 vizualizări
Ce fac atunci cand am o taietura in gura?
In general, o taietura in gura apare odata cu alte situatii dentare urgente ca de exemplu fisurarea sau spargerea unui dinte sau pur si simplu dintr-o neatentie. Daca semnalati o taietura in gura este foarte important sa va asigurati ca sangerarea este sub control. Sangerarile necontrolate pot duce la soc, iar in unele cazuri pot cauza moartea.

De obicei, taieturile din gura se pot trata acasa, dar uneori acestea pot fi infectate de numerosi factori externi; in acest sens trebuie sa va adresati medicului. Pot fi necesare chiar si copci.

Taieturile de buze trebuie intotdeauna verificate de catre medic. Acesta va observa daca forma buzelor, a limbii sau a maxilarului este mutat, daca taietura va continua sa sangereze, cat de adanca este taietura sau daca rana este contaminata cu alte materii exterioare.

In cazul taieturii limbii
, medicul de putine ori va apela la chirurgie. O taietura mica asupra limbii se va vindeca foarte bine si fara suturi.
Prezenta unei taieturi pe limba poate fi extrem de dureroasa, la fel si in cazul muscarii acesteia.

Consumul de alimente sau de bauturi acide va produce dureri si in plus, conversatia va fi ingreunata. Poate dura cateva zile pana cand va reveni la normal, insa pana atunci exista cateva solutii.

1. Incercati (pe cat posibil) sa mentineti gura curata intre mese. Periati dintii si clatiti cu apa de gura. In acest fel "ucideti" bacteriile ascunse.
2. Daca simtiti dureri si daca aveti la indemana apa oxigenata, aplicati putina apa oxigenata pe partea taiata sau muscata. Lasati asa pana cand incepe sa faca o "bubita" alba. NU inghititi! Clatiti si eliminati totul din gura.
Daca simtiti un gust puternic in gura, clatiti din nou cu multa apa. Daca durerea continua, adresati-va medicului.

Exista si cazuri cand gingiile sunt taiate, dar numai in urma unei extractii dentare sau atunci cand dintele este spart sau maxilarul este rupt.

O taietura simpla a gingiei se vindeca repede si nu necesita copci, in timp ce taieturile mari de gingie trebuie imediate inchise. In acest caz se apeleaza la chirurgie. Orice taietura la nivelul gingiei poate indica o afectiune mai adanca sub linia dentara sau in jurul osului dentar.

In acest caz medicul stomatolog va verifica daca:
- taietura gingivala este mare si cat e deschisa
- sangerarea s-a oprit
- exista in rana resturi
- maxilarul nu poate fi mutat usor
- exista alte leziuni.

Mergeti urgent la medic daca observati ca un dinte se misca, e crapat sau lipseste.
Dupa orice taietura, exista posibilitatea ca sa aveti o respiratie neplacuta.
Adresati-va medicul daca durerea creste, dintii devin sensibili sau daca aveti febra si daca gingiile sunt inflamate si sensibile.
Bibliografie:
1. Taieturi in gura
www.utahmountainbiking.com/firstaid/mouthcut.htm
2. Taieturile in interiorul gurii
lacetoleather.com
3. Cum calmez muscaturile si taieturile din gura
www.ehow.com
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp