Istoria igienei dentare. Periuta de dinti

Autor: Daniela Anehei | Actualizat la 09-12-2010, 3555 vizualizări
Istoria igienei dentare. Periuta de dinti
La inceput, periutele de dinti reprezentau niste "betisoare de mestecat" si erau utilizate de babilonieni, cam in anul 3.500 d.Hr. Documentele grecesti antice si romane aratau ca in curatarea dintilor si a gurii se apela la scobitori primitive care erau mestecate.
O data cu trecerea timpului, se foloseau scobitorile "avansate", de marimea unui creion (de astazi). Un capat de scobitoare era mestecat pentru a deveni mai "fin" si pentru a peria dintii. In acelasi timp, partea opusa era folosita ca scobitoare (la propriu) pentru a curata dintii de resturile alimentare. De asemenea, nuielele erau alese cu grija din copacii aromati; acestea aveau capacitatea de a curata si de improspata gura. Acest obicei a fost semnalat in literatura chineza prin 1.600 i.Hr.

Prima periuta de dinti adevarata (cu peri) isi are originea in China, in 1600 d.Hr. Cam prin anul 1780, englezul William Addis din Clerkenald, face prima perita de dinti. Urmasii lui William Addis au fabricat periute fine englezesti; manerul era sculpat in os de animale, iar la un capat erau atasate fire de par natural prin orificii mici si legate cu sarma subtire. Periutele naturale erau obtinute din fire de par de porc (de pe gatul si urmerii animalului), in special din rasele de porci din clima rece precum cele din Siberia si China.

Inainte de anul 1800, periutele de dinti erau utilizate in general in Europa si in Japonia. Dupa mai bine de cinci decenii (1857), HN Wadsworth a fost acreditat ca fiind primul american, care va primi brevetul de a introduce si de a comercializa periuta de dinti.
In 1844, s-a fabricat manual prima periuta de dinti, recunoscuta ca fiind o periuta cu trei randuri, de catre dr. Meyer L. Rhein.
Tehnologia a progresat si astfel periutele sintetice au luat locul periutelor naturale din par de porc.
Nylonul a fost introdus in confectionarea periutelor de dinti in anii 1938 - 1939.
Tot in aceasta perioada, (in 1939) in Elvetia s-a dezvoltat prima periuta de dinti electrica, dar care nu va aparea pe piata decat dupa anul 1960. Dupa aceasta data, periuta electrica este comercializata in Statele Unite, de Squibb si se va numi Broxodent. General Electric introduce periuta de dinti reincarcabila fara fir, in 1961.
In 1967, Interplak este prima periuta electrica cu miscari rotative utilizata acasa. Nici aceasta nu este prezenta in comert decat dupa 1987.

Astazi, atat periuta de dinti manuala cat si cea electrica are numeroase forme si marimi si ambele sunt confectionate din maner de plastic si perii de nylon. Cele mai noi forme de periute de dinti includ manere drepte, unghiulare, curbate si conturate cu loc de apucare. Fiind dintr-un material de cauciuc fin, aceastea sunt usor de tinut si de folosit. Perii sunt de obicei din fibre sintetice si prezinta o textura fina.
Capul periutei poate varia de la forme mici pentru copii la cele mari pentru copii mai mari si adulti. Pentru adulti s-au creat periute de forme precum dreptunghiulare, ovale si rotunde (cele mai multe).
Bibliografie:
1. Periuta de dinti, istoric
www.toothbrushexpress.com
2. Isotria periutei si a pastei de dinti
www.colgate.com
3. Istoria curatarii dintilor
www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A2818686
4. Istoria periutei de dinti
www.parentingtoddlers.com
Alte articole:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp